CAW De Kempen

U bent hier

Ontstaan RETOER

De Kempen huisvest vier gevangenissen. In Hoogstraten, Wortel, Merksplas en Turnhout verblijven circa 1300 gedetineerden. Ook achter gevangenismuren biedt CAW De Kempen hulp bij welzijnsvragen. Gedetineerden kunnen op verhaal komen bij trajectbegeleiders en samen aan een toekomst werken. Aansluitend coördineert een team organisatieondersteuners een breed aanbod van activiteiten en timmert ze met de gedetineerden aan verschillende welzijnsprojecten. Speciale aandacht is er voor herstelgericht werken en de brug maken tussen binnen en buiten de muren.

Tijd voor herstel?

Je pleegt een misdrijf en wordt voor een korte of lange tijd uit de samenleving verbannen, veilig weggeborgen achter tralies. Achter gevangenismuren tikt de tijd traag, zeer traag. De buitenwereld is ver weg, daar heb je geen plaats meer. Voor de buitenwereld ben je de dader die moet worden gestraft.

Is er iets van herstel mogelijk nu de draad tussen binnen en buiten is doorgeknipt? Sommigen gedetineerden willen hiermee aan de slag, de negatieve spiraal doorbreken. Kan je na de schade die je hebt aangericht iets positief terug geven ? Hoe geef je de buitenwereld een blik achter de tralies en de persoon die je bent, los van de feiten?